Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2007 00:58 - *** Мислих да остана безучастна … да не коментирам по темата ….***
Автор: lilavka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1867 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 22.09.2007 01:05


Мислих да остана безучастна … да не коментирам по темата за учителската стачка защото съм афектирана и лично засегната … но не стана ……

Първо искам да поискам прошка от баба ми и дядо ми – лека му пръст, защото те бяха и винаги ще останат в сърцето си начални учители, …  учители и то с главно “ У ” … Защото те са хората които ме отгледаха и ми дадоха най – добрите съвети, предадоха ми най – важните уроци, научиха ме да бъда Човек , а не човече, научиха ме какво означава да си добър и съвестен човек, научиха ме на себеуважение и на уважение към другите … дадоха ми възможно най- добрите “ Първи седем години ” … и го направиха с примера си … Те са от старото поколение учители, които всички помним. Те знаеха всички свои ученици по имена / баба ми все още ги помни всичките и ги познава … а и те все още като я видят и се обаждат и се радват да я видят /. Дядо ми беше горд и много умен човек … Никога не си позволи да излезе от вкъщи без да се е облякъл “ подобаващо и в неугледен вид ” по неговите думи и да позволи някой негов ученик или родител да го види в облекло или вид който според него не отговаряше на вида на един Учител … Мога много да говоря за тях защото им се възхищавам и винаги ще са в сърцето ми … , но много се отплеснах от това което исках да кажа … А то е :

-         Не знам за какво всъщност претендират учителите  - децата стават все по – неграмотни, все по – неуки и незнаещи, с беден речник в който все повече присъстват жаргонни думи, цинизми и казано с прости думи – “ Не могат да кажат две думи на кръст ”, а когато им се наложи да пишат …. Тогава става страшно … Не само заради глупостите и простотиите които раждат главите им ами и правописът им е направо за “ шест ” …

-         Масова практика е децата да ходят на частни уроци, защото не могат да усвоят материала в час защото или учителят няма време да обяснява или не му се занимава … и алтернативата е – частни уроци … Да си спомня някой някога колко и кога се ходеше на частни уроци … Май много рядко и не защото децата бяха по – умни, просто в част, в ЗИП, СИП, Кръжок или някаква друга форма на обучение тогавашният Учител имаше време, нерви и желание да обяснява и да обръща внимание – не да дава частни уроци и да си прехвърлят децата от една учителка на друга за уроци защото нямат право да дават такива на своите ученици … И въпреки всичко децата пак са неуки и неграмотни …

-         Пак за частните уроци , които всъщност са добър бизнес – високи такси за час … нерегламентирани доходи без данъци … без отчетни пари които излизат от джоба на родителите, същите които работят за същите дори и по – ниски възнаграждения … същите които се чудят от къде да търсят средства за да осигурят допълнително образование на децата си защото някой учител не си е свършил работа в час …

-         Работно време – от 6 до 8 часа / рядко 8 /, от които междучасия и т.н. … - Четири ваканции през учебната година и една лятна – Три месеца !!! … Кой друг може да се похвали с такова работно време … ?!? Почнах да съжалявам, че не станах учителка, както исках някога …. Замечтах се … На фона на това учителите не получават по – малко от другите работещи в държавният сектор – ведомства и служби …и …

-         Дисциплина в училище …. НИКАКВА … агресия, неуважение, липса на респект … и не са виновни само родителите за отношението на учениците към учителите – Къде е примера ?!? – Колкото се може повече да се кръшка, … да се скъташ някъде да си пиеш кафенцето и да си изпушиш цигарката на спокойствие в междучасието вмести да излезеш в двора с децата и да ги наблюдаваш какво вършат във всъщност … Да ама кафенцето ще избяга …

-         Качеството на образованието и на учителите … тяхната заинтересованост, желание и ВЪТРЕШНА НЕОБХОДИМОСТ да предадат знание на децата … нуждата да ги научат на нещо … да ги видят как израстват и стават образовани и начетени хора …. КАТО СЕ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ С 100 % , ЩЕ СЕ ВДИГНЕ ЛИ КАЧЕСТВОТО НО ОБРАЗОВАНИЕТО СЪС СЪЩИТЕ 100 % … ?!? … или ние сега не говорим за това …. А, вярно, ... ние сега говорим за срамно ниското заплащане на труда на учителя … А срамно ниската грамотност и образованост на децата ни … ?!? Няма ли някъде да стане дума и за това … ?!? Това , че в началните класове / въпреки, че материалът е все още е лесен и не е в чак толкова голям обем колкото в по – горните класове/, ако родителите не се занимават в къщи с децата си те губят основата , която е толкова важна , защото на нея се гради всичко останало … ?!? Същите тези родители, които работят по 8 часа на ден / в най – добрият случай /, а може и по 10 – 12 часа и си вършат работата  за същите или даже за по – ниски възнаграждения … ?!? … Те няма ли да стачкуват срещу нехайството, незаинтересоваността и некомпетентността на учителите които учат децата им … ?!? Ми стачкувайте и вие …. Вие пък не пращайте децата си на училище, така и така като гледам тази година как тръгва така и така децата Ви няма да научат нищо освен как се стачкува на “ Първият учебен ден ” … и след това … Какво като ще останат неграмотни … Та то от това повече накъде …?!?

-         Свидетели сми и на това явление, че който не го приемат някъде другаде, някоя  друга специалност, отива и завършва педагогика   Сякаш  това е нещо което го  учиш просто хей така, само и само да си завършил висше … Това май не много редно  ….    

Мога още много неща да кажа, … но ще спра … Вече достатъчно учители ме мразят, но аз мисля така и това е моето мнение по – въпроса … Единствената ми грешка е, че слагам всички под един знаменател в казаното до тук. Но не мога да си кривя душата и да не кажа, че има и съвестни, и добри учители, които обичат професията си и децата … и това, че са Учители, за тях не е само професия , а ПРИЗВАНИЕ … На тях – “ Дълбок поклон ” !!! … И дано всичко свърши добре за децата ни !!!



Тагове:   остана,   МИСЛИХ,


Гласувай:
0



1. lilavka - *** Feromon,
22.09.2007 01:59
Полицаите са си полицаи … Ти тях не ги гледай … Те са “ каста ” която не е като другите … Ами хората работещи в така нареченото правосъдие .. ?!? За тях не се ли отнася същото … Те взимат повече и от полицаите … Но все пак всяко професия си носи своят риск и последици , но те засягат част от обществото, докато учителският труд и последиците от него рефлектират и ще рефлектират върху всички , защото всички тези прости и неграмотни хора излизат от училището и после се сблъскваш с тях в живота си на различни места … Но може и да си прав ?!? … Те всички ще изпростеят и няма да им прави впечатление …
А колкото се отнася до пенсията ми … ако изобщо доживея при този стрес и напрежение … сигурно ще е малко над минималната … Ще се срещаме с колегите по кофите … тези които оцелеят … :))
цитирай
2. furiika - Не съм съгласна, че (само) учителите са виновни!
22.09.2007 12:13
В голяма степен и родителите трябва да поемат отговорността за това. Децата не могат да усвоят учебния материал само от часовете. Необходима е и самоподготовка в къщи. И много други фактори влияят за неграмотността на днешните ученици.
Меко казано, несправедливо е да се хвърля цялата помия върху учителите!
А какво искат учителите ли? Да бъде оценен трудът им и да съществуват като нормални хора, а не едва-едва да преживяват!
цитирай
3. lilavka - *** Furiika ,
23.09.2007 00:08
Далече съм от мисълта, че и родителите не носят част от вината, но не може да се очаква от тях след 10 – 12 часа работен ден да се приберат и да вършат работата на учителите … Все пак това им е работата на учителите – да учат децата ни, а не да разчитат на това, че родителите ще имат възможност и необходимите знания и подготовка да “ преподават ” в къщи уроците и то по всички предмети … Всеки иска трудът му да е оценен по достоен начин и да не се чуди как да свърже двата края, но колко хора могат да се похвалят с това … ?!? … Че живеят нормално и могат спокойно да посрещат нуждите си … ?!? Съжалявам , но не ги оправдавам !!!
цитирай
4. kaziiski - Но, кой е казал, че родителите трябва да вършат работата на учителите???
23.09.2007 02:58
Това, което се предаде в училище, после самите деца трябва да си учат уроците в къщи, а не техните родители. А днешната младеж хем в училище не учи, какво остава за в къщи да седне и да си погледне домашното. Диско, заведенийца и мадами.Това ги кефи. Учителите ли им дават тази насоченост?
Лилавке, не си справедлива спрямо учителите.
И много си половинчата в разсъжденията си...
Не става с фунията да се наливат знания, моето момиче.
цитирай
5. furiika - Навремето учителят беше авторитет!
23.09.2007 09:16
А днес, са малко хората, които проявяват елементарно уважение към учителите. Те имат само задължения и никакви, почти никакви права.
Аз също съм педагог с 23 годишен стаж. До момента съм нямала повод да се оплача от ученик или родител. Давам цялата си душа на децата с които работя. През мен са минали хиляди ученици.
Но с какво например един шофьор ме превъзхожда, за да получава 800 лева, срещу моите 340? Да не говорим за това, че аз се занимавам с изкуство, поддържам традициите на предците ни, за да се съхранят те и за бъдещите поколения.
Който не е бил учител, той не знае какво е и няма право да съди.
А и учителите също сме родители. Представяте ли си и двамата в семейството ако са учители и с мизерните 600-680 лева, как се издържа четиричленно семейство?!? От където и да се погледне, не е справедливо!
цитирай
6. lilavka - *** Furiika
29.09.2007 01:09
Има много несправедливи неща в живота Фурийка … за съжаление … а и много други семейства живеят със същите доходи, даже и с по – малки … и като, че ли колкото е по- интелектуален труда ти, толкова е по ниско платен … “ Кой за каквото е учил ” – казват хората … А колкото до уважението – уважението се печели и се създава – не може да се държиш като “ гамен ”, да говориш по – зле и нецензурно дори от някой неграмотен и без елементарна култура човек, да обиждаш учениците, че са тъпанари, говеда и т.н., да гледаш да избуташ някак деня и да дойде другият, да го караш “ през просото ” без да се интересуваш какво се случва след теб и да очакваш уважение ! Аз възпитавам детето си в уважение и респект, но когато чуеш от съседната маса учителката как псува и коментира, че е имала някаква работа и е дала на дъщеря й / на видима възраст около 12 – 14 години / да провери тестовете по шаблоните с отговорите … и когато отиваш на родителска среща и първото с което се започва е колко пари трябва да се дадат и “ да не се очаква много от учителите защото не разполагали с много време в час и не могат да обърнат внимание на всяко дете ” / в класа са 17 деца !!! – а ние бяхме по 32 – 36 деца и ни се обръщаше внимание … / , как да изпитваш уважение …. ?!?
Вчера седяхме с една приятелка и тя ми сподели колко и било мъчно и болно, че дъщерите и си търсят работа за да работят в събота и неделя за да могат да си плащат частните уроци, защото майка им няма финансова възможност да ги поеме … и очите и бяха пълни със сълзи …. Аз съм учила в математическа гимназия като тях и имах средно по 4-5 часа математика на ден през които “ Госпожата ” ни спукваше от решаване на задачи и не ни даваше да си поемем дъх – не и пукаше, че беше най – омразният преподавател в гимназията – тя си вършеше работата и беше добра в това, и никога не ни се наложи да взимаме частни уроци … И такива бяха 90 % от учителите в гимназията, а сега процентът е в полза на тези които не си вършат работата … за съжаление … И така не е само в училищата, а в цялата ни държава – Много хора работят или вършат неща които не са им работа и го правят с нежелание – ден да мине друг да дойде …
Радвам се, че ти си от малкото учители които се успели да спечелят уважението на децата и родителите им …. За това нямаш проблеми с тях … И не ме разбирай погрешно – аз не смятам, че не заслужавате добро заплащане, но не съм съгласна, че то трябва да е еднакво за всички – и за тези които си вършат съвестно работата и за тези на които не им пука … какъв е стимулът тогава да работиш съвестно ?!? А и не смятам , че това е най – добрият начин за да постигате целите си – Защо не стачкувахте когато децата бяха във ваканция, а сега се поставят ултиматоми и заплахи за нулеви години и т.н. – Това започва да прилича повече на изнудване от колкото на стачка … Съжалявам !!!
цитирай
7. lilavka - *** Каziiski,
29.09.2007 01:24
Никой не го е казал … просто така се получава … !!! И не става въпрос за “ фунии ”, а за спечелване на вниманието, заинтересованост, преподаване на материала така, че да се пробуди желание на децата да учат, да ги спечелиш , а не да имаш някакво присъствие на празни и блуждаещи души в час – това не зависи ли от учителя !?! Аз мисля , че да !!! А когато видимо и на самият учител не му се стои в час да трае тези така наречени “ деца ”, за тези мизерни пари, да хаби нерви и сили в “ безсмислен труд” … как да им се седи на децата …. и да им се учи … ?!? Винаги съм мислила и съм твърдяла, че най – важен е личния пример … Пак съм несправедлива … Знам !!! Знам и, че на никой не му е лесно в този живот и лесна работа няма , но може да е приятна и да ти доставя удоволствие ако я вършиш с желание и я харесваш, така, че …. Успех на учителите в стачката !!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lilavka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 285106
Постинги: 123
Коментари: 793
Гласове: 3734
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930